Piernikowe serca, zapustne kreple, weselne kołocze i inksze maszkety.

Wystawa ze zbiorów Muzeum im. o. Emila Drobnego w Rybniku i Muzeum w Raciborzu.

Wystawa jest prezentacją przedmiotów potrzebnych do wypieku tradycyjnych ciast i ciasteczek.  Smakołyki, które powstawały przy użyciu tych narzędzi gościły na stołach podczas różnych uroczystości rodzinnych i dorocznych. Podczas zwiedzania wystawy dowiemy się czym jest piernik i jak powstawał. Poznamy też  tradycyjne wypieki towarzyszące świętom wielkanocnym – baby, baranki z ciasta, marcepanowe jajka i zajączki. Część wystawy poświęcona jest tematyce związanej z wypiekiem kołocza śląskiego. Przekonamy się, że kołocz to ciasto, o wielowiekowej tradycji, który jest nieodzownym elementem obrzędowości weselnej.
W innej części ekspozycji prezentujemy formy i foremki do wypieku różnorodnych ciastek i ciasteczek. One również związane są obrzędowością rodzinną – znajdziemy je na weselnych i komunijnych stołach, bez nich nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia. Kołocz, ciastka i pierniki stanowią formę daru dla gości, krewnych i znajomych.
Wystawa jest bardzo różnorodna, można na niej zobaczyć wiele ciekawych przedmiotów używanych w kuchni i w zakładach cukierniczych. Współcześnie większość  z nich wyszła z użycia - zastąpiły je miksery, roboty kuchenne, plastikowe i silikonowe formy.
Eksponaty prezentowane na wystawie pochodzą z XIX i XX w. ze zbiorów Muzeum im. o. Emila Drobnego w Rybniku i Muzeum  w Raciborzu.
Wystawę wzbogacają stare książki kucharskie, a także fotografie z archiwum Muzeum w Raciborzu i archiwum dr Marceli Szymańskiej.


Autor: Julita Ćwikła